Het opbaren

deboer lw-2077De opbaarperiode is de tijd tussen overlijden en de uitvaart. Iemand kan opgebaard zijn in een open of gesloten kist. De overledene kan thuis opgebaard worden of naar een rouwcentrum gebracht worden. Soms mag de overledene op de eigen kamer in het verzorgingshuis blijven voor deze periode. Vaak moet de kamer binnen enkele dagen na overlijden ontruimd worden, dat geeft soms stress. Hospices hebben geen opbaargelegenheid.


Zie ook veelgestelde vragen.

Thuisopbaring

Opbaren thuis maakt een heel persoonlijk afscheid mogelijk en is de moeite van het overwegen waard. U kunt bij de overledene waken, lezen, koffie drinken, samenzijn met elkaar of waar u maar behoefte aan hebt, zonder dat daar afspraken voor gemaakt hoeven te worden.

Bij een opbaring thuis brengen wij de benodigde zaken mee, waaronder een koelplaat. De koelplaten waarmee wij werken zijn geluidsarm. Bij een thuisopbaring komen we elke dag langs om de conditie van de overledene te controleren.
De overledene kan de eerste dagen op bed opgebaard blijven. 

Overigens is het niet persé nodig om de overledene te koelen. Dit hangt o.a. van de buitenatmosfeer af. De antroposofische wijze van opbaren met graszoden is ook een mogelijkheid.

Opbaren in een rouwcentrum

Alting & Res Uitvaarten heeft geen eigen rouwcentrum, maar een keuze aan opbaarmogelijkheden in Utrecht en omgeving. In Utrecht kunt u kiezen voor een rouwcentrum in Oost, Kaneleneiland en Overvecht. Ook in Bilthoven, Nieuwegein, Zeist etc. hebben we opbaarmogelijkheden. Meestal gaat de familie mee als we de overledene naar het opbaarcentrum brengen. Wij vinden het belangrijk dat u een goed gevoel heeft bij de plaats waar u uw dierbare achterlaat.

Balsemen

Sinds 1 januari 2010 is in Nederland een tijdelijke balseming toegestaan, d.w.z. een lichte balseming die tot 10 dagen effect heeft. Het tijdelijk balsemen is een aanvulling op de huidige opbaarmogelijkheden. Balsemen is een behandeling die erop gericht is de overledene langer te conserveren. Het belangrijkste doel ervan is de "cosmetische werking'" namelijk het voorkomen van verkleuringen, de zogenaamde lijkvlekken. Dit wordt bereikt door al het bloed uit de bloedbaan te vervangen door een conserverende vloeistof en het overige vocht in de organen weg te zuigen. Balseming betekent dat de koeling waarop de overledene gewoonlijk ligt, overbodig is. Het is mogelijke om de balseming thuis te laten doen. De behandeling duurt ongeveer 2 uur. De kosten zijn ongeveer € 550,00.