Na crematie: as ophalen, de urn en as uitstrooien
As ophalen
De as van een overledene moet wettelijk 4 weken bewaard worden in de algemene nis van het crematorium. Ongeveer 3 weken na de crematie krijgt u een brief van het crematorium, waarin ze u vragen om een afspraak met hen te maken om de as op te halen. Als u nog geen bestemming heeft voor de as, kunt u hiermee wachten. De as blijft dan in de algemene nis staan. Na een half jaar zal het crematorium u vragen of u deze periode wilt verlengen. Het crematorium zal de as nooit zonder uw toestemming verstrooien.
Urn
In ons omringende landen krijgen nabestaanden de as van de overledene direct mee, maar in Nederland hebben we een wettelijke bewaartermijn van 1 maand. De asbus staat gedurende deze maand in de algemene nis van het crematorium, die niet toegankelijk is voor het publiek. Waarom dat zo geregeld is in Nederland, weet eigenlijk niemand. De bewaartermijn maakt nabestaanden soms onzeker, hoe weet ik zeker dat ik de as die ik meekrijg, ook echt die van mijn geliefde is? Deze angst is niet nodig. Vanaf de invoer in de oven tot het vullen van de asbus, gaat er een vuurvast steentje met een identificatienummer mee.
U krijgt de as mee in een asbus. U moet zelf een urn aanschaffen. In het crematorium zijn diverse modellen te zien. De urn is ook een geliefd object van kunstenaars, dus als u iets anders wilt, is er keuze genoeg. U heeft alleen een urn nodig als de as wilt bijzetten in het columbarium. Als men de as thuis wilt bewaren kiezen veel mensen ook voor een urn. Het vullen van de urn, kunt u eventueel door de medewerker van het crematorium laten doen. Als u dit naar vindt doen wij het ook met liefde voor u.
As uitstrooien
Het verstrooien van de as was vroeger aan strikte regels gebonden. Die beperkingen zijn vervallen, u kunt tegenwoordig zelf een plek uitzoeken. Het enige dat van u verwacht wordt is dat u toestemming hebt van de eigenaar van de grond. Voor verstrooien op open zee is geen toestemming nodig. Voor binnenwateren geldt dat u hiervan in principe melding moet doen bij de betreffende gemeente. Maar de gemeente zal daarvan vreemd opkijken, in de regel doet niemand dit.
Foto: Roxanne Swentzell, Bill's Urn